Tip Banyakkan Susu Badan #1


Tudung kanak-kanak


Tip Banyakkan Susu Badan #1 : Psikologi

Minda memainkan perasan yang sangat penting dalam menjayakan penyusuan susu ibu. Ibu disarankan sentiasa berfikirian positif walaupun ketika susu merundum.Cara Banyakkan Susu Badan (1)

 

“macam mana ni, susu drop…stok susu makin menyusut…”

“anak pertama dulu susu kering masa anak 6 bulan, mesti kali ni pun sama”

“saya memang dah standby susu formula kat rumah, in case susu tak cukup”

“saya rasa susu tak banyak, macam tak cukup je untuk bayi”

“saya pam tadi dapat 3ml je, macam mana ni..huhuhu”

Dll

Banyak kali kita dengar keluhan ibu mengenai penyusuan. Tapi kita manusia biasa ni kan, mesti juga terlintas dalam fikiran yang negative bila susu drop…perkara biasa la tu. Namun ibu diingatkan cepat2 alihkan kepada perkara yang menggembiran.

Saya pun ada kala macam tu juga. Tapi cepat2 saya ubah minda kepada yang positif. Walaupun hanya dapat 2ml sahaja, tapi saya sudah bersyukur dengan apa yang ada…sekurangnya ada juga rezeki untuk baby.

Fikir semula kenapa susu drop….lepas fikir, fikir, fikir dan fikir rupanya ku stress dengan kerja yang bertimbun…hehehe….dan badan penat sebab bila balik rumah tengok rumah tunggang langgang…

Ok..masa untuk bertindak….tarik nafas panjang2…sentiasa senyum…dan saya mengamalkan pengambilan Alfalfa untuk memberikan saya tenaga extra.

Alfalfa sesuai dengan saya, dengan Alfalfa sembelit saya yang bertahun2 Alhamdulillah hilang, bangun pagi badan rasa segar dab yang paling saya suka, walaupun kerja banyak tapi saya kekal bertenaga sehingga la masa untuk merehatkan diri dengan baby.

Dan yang paling…paling saya suka, syukur sangat…makan buah duku berkilo2 pun sakit urat langsung tak ada…tapi Alfalfa kena konsisten makan ler… banyak skip kesan tak Nampak sangat… macam sekarang ni, dah pandai skip…hehehe…sila jangan amalkan

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*