• Info Ibu Menyusu
  • Romper Baby Baju Melayu

    Baby memang cantik dan comel apabila pakai romper kan…nampak cute dan kemas je…super cute….hehhee…namun hari raya biasa ibu akan pakaikan baby dengan baju melayu dan biasa berlangsung selama beberapa jam sahaja. Kenapa? Kerana baby nampak tidak selesa dan panas apalagi untuk baby yang baru boleh merangkak dan tengah lasak meneroka..memang susah nak bergerak dengan baju melayu. […]

  • 10 Cara Banyakkan Susu Badan
  • Tip Banyakkan Susu Badan #5

    Tip Banyakkan Susu Badan #5 : Positif & Yakin Ibu kena yakin yang ibu mampu menyusu bayi dengan susu ibu…setiap ibu mempunyai kebolehan secara semulajadi untuk menyusukan bayi sebaik sahaja bayi dilahirkan…sentiasa berfikir secara positif, susu sentiasa mencukupi untk sicomel… Setiap bayi, permintaan kepada kuantiti susu adalah berbeza..ada yang menyusu banyak dan dalam masa yang […]

  • 10 Cara Banyakkan Susu Badan
  • Tip Banyakkan Susu Badan #4

    Tip Banyakkan Susu Badan #4 : Rangsangan Akhir2 ni saya banyak dapat mesej dari ibu baru cara nak banyakkan susu ibu. Cara yang UTAMA untuk banyakkan susu badan adalah rangsangan berterusan. Makan la suplemen atau ubat tambah susu banyak2….susu tak kan bertambah tanpa rangsangan.   Tanpa rangsangan, otak tak kan dapat signal yg ibu memerlukan susu….seterusnya […]

  • 10 Cara Banyakkan Susu Badan
  • Tip Banyakkan Susu Badan #3

    Tip Banyakkan Susu Badan #3 : Emosi Emosi ibu kena sentiasa tenang dan bersikap positif…ketenangan emosi ibu akan mempengaruhi penghasilan susu ibu…ia juga dapat menjadikan Penyusuan Susu Ibu adalah suatu saat yang menyeronokkan.   Sekiranya ibu stress, otak akan penat dan penghantaran signal ke kilang susu akan perlahan dan mengambil masa. Kilang susu pula, tanpa […]

  • 10 Cara Banyakkan Susu Badan
  • Tip Banyakkan Susu Badan #1

    Tip Banyakkan Susu Badan #1 : Psikologi Minda memainkan perasan yang sangat penting dalam menjayakan penyusuan susu ibu. Ibu disarankan sentiasa berfikirian positif walaupun ketika susu merundum.   “macam mana ni, susu drop…stok susu makin menyusut…” “anak pertama dulu susu kering masa anak 6 bulan, mesti kali ni pun sama” “saya memang dah standby susu […]

  • Info Ibu Menyusu
  • Vivix dan Ibu Menyusu

    Ramai yang mengatakan ibu menyusu dan vivix tidak sehaluan….kalau nak ambil vivix sebagai makanan tambahan untuk kesihatan berpanjangan, ibu menyusu perlu habiskan tempoh menyusu terlebih dahulu. Alasannya adalah ada yang berpendapat, sekiranya ibu menyusu mengambil Vivix, susu ibu akan rasa lain dan bayi berkemungkinan tidak lagi mahu menyusu. Namun, sekarang sudah ramai ibu menyusu yang […]