Apa nak buat bila mummy frust dan kecewa bila susu down


Tudung kanak-kanak


Ummi tahu mesti ramai mummy frust dan kecewa kan bila susu down. Lagi2 bila awal bersalin tu susu macam ada, macam tak de 😭

Kakak sebelah katil dah bagi tahu, adik kena bagi juga susu formula tu, kesian baby dok menangis je. Tak cukup susu tu.

Waaaa, lagi ler mummy nangis sedih dan pilu. Hajat di hati nak full breastfeeding tapi tak kan malam pertama dah menyerah kalah.

Ummi faham perasan macam tu sebab ummi pun pernah alami dulu. Mummy kena kuat dan cekal tau. Ignore je kata2 kakak sebelah katil kiri kanan tu.

Mummy teruskan je breasfeed baby. Susu keluar setitik dua je? Takpe2, tu tanda susu ibu dah ada cuma belum banyak je.

Nak tahu kenapa? Sebab perut baby ni sebesar biji kacang je. Sebab susu tak mencurah2 keluar, kan kembung pula baby.

Ajaib kan susu ibu. Nutrisi dalam susu ibu pun berkembang mengikut perkembangan dan keperluan baby tau.

Sebab tu juga, ramai ibu2 cerai susu bila baby dah 2 tahun. Kerana lepas 2 tahun, baby dah tak perlu lagi nutrisi dalam susu ibu.

Dah besar panjang pun kan. Menyusu pun khasiat yang ada dalam susu ibu tak membantu baby untuk membesar dengan sihat dan cergas.

Kalau mummy mampu, boleh je teruskan menyusu tapi sekadar sampingan je la yea bukan keutamaan.

Jadi, mummy yang dah dekat nak bersalin tu kan. Sebaiknya bekalkan buah kurma dan #esp untuk bawa ke hospital nanti.

Lepas bersalin, makan 3 biji kurma dengan air suam dan bancuh segelas #esp dan milo. Eloknya amalkan 2 kali sehari.

Insya Allah ia mampu merangsang susu ibu. Selepas sebulan berpantang, boleh tambah #alfalfa. Nak stop #Esp pun ok juga dan teruskan dengan #alfalfa.

Kenapa ummi tak bagi mummy ambil alfalfa di awal2 tadi?

Sebabnya alfalfa ni herba dan herba bersifat panas. Kalau baby ada kuning, tak elok kerana ia akan memburukkan lagi keadaan baby.

Sebaiknya, selepas sebulan baru boleh ambil #alfalfa.

Ni ummi nak bagitu info penting. Baby ummi yang ke4 dulu kuning juga. Tapi tak de la teruk sampai kena tahan wad. Tapi ummi perasan bila ummi amalkan #Esp bila checkup bacaan turun banyak.

Tapi bila ummi skip, sebab malas nak bancuh bacaan turun juga sebab menyusu kan tapi bacaan tak banyak turun. Sekadar ada penuruan je la.

Sebab itu ummi sangat galakkan mummy yang tengah preggy dan tunggu nak bersalin tu beli 1 unit ESP untuk bekal selepas bersalin.

Dapat habis 1 unit ESP pun dah ok. Lepas tu kalau mummy nak stop pun takpe. Nak teruskan lagi bagus sebab esp ni bukan sahaja bagus untuk merangsang penyusuan susu ibu tapi juga bagus untuk sistem pertahanan badan ibu dan bayi.

ESP juga dapat mencantikkan kulit kearah lebih halus dan gebu. Awek muda la mummy. 😘

Panjang lebar ummi celoteh. Entah mummy baca ke tak. 😅

Sekadar perkongsian ikhlas dari Ummi untuk semua

Salam Penyusuan. 😍

Breastfeeding is LOVE.
Spread your LOVE and the rest will work itself out.
😍😍😍

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*